Oprema

OPRSNICA

Kako izabrati oprsnicu koja najbolje odgovara vašem psu?

Prilikom trčanja, oprsnica mora omogućavati psu da vas vuče, a da pritom može neometano disati i prirodno se kretati. Cilj oprsnice je da uhvati pseću trkačku snagu i omogući da se ta snaga prenese kroz bungee uže do vašeg tijela. Povodac uvijek mora imati “bungee” element, kako bi se izbjegle ozljede prilikom promjene brzine ili smjera.

Postoje nekoliko vrsti oprsnica za canicross:
a) x-back oprsnica (npr. ManMat)
b) oprsnica bez dodatnog materijala na leđima (dugačka i kratka verzija) (npr. Zero DC)
c) podesiva oprsnica (npr. Non-stop Freemotion Harness)
d) oprsnica srednje dužine (npr. The Howling Dog Alaska Second Skin/Tough Skin Harness)
e) x-back + materijal na trbuhu (npr. Dragrattan Multi Sport Harness)

ManMat X-back oprsnica pogodna je za pse koji vuku tijekom cijele utrke/treninga. Dizajnirana je tako da snagu vuče širi od psećih ramena, preko točaka pričvrščivanja do početka repa. Zatim se linija proteže pod gotovo horizontalnim kutem do vas. Ukoliko pas ne vuče dovoljno ili ste vi puno viši od psa, tada oprsnica više neće biti namještena uz tijelo psa, što može dovesti do problema (zaplitanje, rotiranje u određenom smjeru…). Ova oprsnica koristi se godinama kod ‘sled-dogs’ (pasa namijenjenih za vuču saonica) i pokazala se kao vrlo kvalitetna.

ManMat dolazi i u kraćoj verziji, koja ide do sredine tijela i namjenjena je za pse koji ne vuku cijelo vrijeme.

Zero DC dugačka oprsnica funkcionira na isti način kao i ManMat oprsnica, uz razliku što nema materijala na leđima. Oprsnica ide sprijeda, preko prsa psa, uz rebra i spaja se ispod prednjih nogu, a drugi dio ide do korijena repa. Kut između psa i vodiča ne mora biti toliko položen kao kod x-back oprsnice. Ovo je izvrsna oprsnica za različite namjene pogodna za pse koji jako vuku.

Zero DC kratka oprsnica dobro odgovara i malim i velikim psima, a točka kroz koju ide sila povlačenja nalazi se na sredini leđa. Pogodna je za pse koji ne vuku tijekom cijele utrke/treninga.


Ukoliko ste zainteresirani za kupnju ManMat ili ZeroDC oprsnice, možete se javiti u inbox, radi dogovora oko grupne narudžbe. Nažalost u Hrvatskoj više nitko ne uvozi. (U dućanu Pet Trotinet u Zagrebu je ostalo još nekoliko ManMat komada pa ako požurite, možda uhvatite koji).

Tekst i slike djelomično preuzeti sa: K9 trail time