Oprema

Za šetnju nije potrebna nikakva posebna oprema, osim one koju inače koristite (ogrlica/oprsnica + povodac).

Za planinarenje preporučamo oprsnicu, za one dijelove gdje je potrebno da pas bude vezan.

Za trčanje (canicross) potrebna je oprsnica, bungee povodac i pojas. U početničkim grupama, gdje pas trči pušten, nije potrebna navedena oprema.

OPRSNICA

Prilikom trčanja, oprsnica mora omogućavati psu da vas vuče, a da pritom može neometano disati i prirodno se kretati. Nikako nemojte koristiti ogrlice ili “T” oprsnice jer na taj način može doći do ozljeda.

Kako izabrati oprsnicu koja najbolje odgovara vašem psu?

Harnesses?We get a lot of questions about what is the best harness to buy. As for what make of harness depends on personal preference and dog shape. But 1 thing we never recommend is the harnesses which have a strap going across the chest. Always get one which has 2 straps going around the neck and meet in the middle with a strap going between the front legs.Why?The harnesses with the strap across the chest really restricts a dog shoulder movement and can cause serious joint and mobility issues !Here is a video displaying both types of harnesses and you will see a huge difference in how the dog walks.https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2469145833127835&id=100000973275128(Video by: https://instagram.com/dutchie.daemon?utm_source=ig_profile_share&igshid=1o4mg5qolukwq)(Credit: Maria Mai and Dutchie.Daemon)

Gepostet von BSVH Hydrotherapy am Sonntag, 24. Februar 2019

Cilj oprsnice je da uhvati pseću trkačku snagu i omogući da se ta snaga prenese kroz bungee uže do vašeg tijela. Povodac uvijek mora imati “bungee” element, kako bi se izbjegle ozljede prilikom promjene brzine ili smjera.

Postoje nekoliko vrsti oprsnica za canicross:
a) x-back oprsnica (npr. ManMat)
b) oprsnica bez dodatnog materijala na leđima (dugačka i kratka verzija) (npr. TrOP, Zero DC)
c) podesiva oprsnica (npr. Non-stop Freemotion Harness)
d) oprsnica srednje dužine (npr. The Howling Dog Alaska Second Skin/Tough Skin Harness)
e) x-back + materijal na trbuhu (npr. Dragrattan Multi Sport Harness)

ManMat X-back oprsnica pogodna je za pse koji vuku tijekom cijele utrke/treninga. Dizajnirana je tako da snagu vuče širi od psećih ramena, preko točaka pričvrščivanja do početka repa. Zatim se linija proteže pod gotovo horizontalnim kutem do vas. Ukoliko pas ne vuče dovoljno ili ste vi puno viši od psa, tada oprsnica više neće biti namještena uz tijelo psa, što može dovesti do problema (zaplitanje, rotiranje u određenom smjeru…). Ova oprsnica koristi se godinama kod ‘sled-dogs’ (pasa namijenjenih za vuču saonica) i pokazala se kao vrlo kvalitetna.

 

 

 

 

 

 

 

ManMat dolazi i u kraćoj verziji, koja ide do sredine tijela i namjenjena je za pse koji ne vuku cijelo vrijeme.

Zero DC dugačka oprsnica funkcionira na isti način kao i ManMat oprsnica, uz razliku što nema materijala na leđima. Oprsnica ide sprijeda, preko prsa psa, uz rebra i spaja se ispod prednjih nogu, a drugi dio ide do korijena repa. Kut između psa i vodiča ne mora biti toliko položen kao kod x-back oprsnice. Ovo je izvrsna oprsnica za različite namjene pogodna za pse koji jako vuku.

Zero DC kratka oprsnica dobro odgovara i malim i velikim psima, a točka kroz koju ide sila povlačenja nalazi se na sredini leđa. Pogodna je za pse koji ne vuku tijekom cijele utrke/treninga.

Tekst i slike djelomično preuzeti sa: K9 trail time

POVODNIK

ZAŠTO JE VAŽNO IMATI BUNGEE POVODNIK?

Važno je da povodnik kojim ste povezani sa psom bude rastezljiv jer elastičnost ublažava svaki nagli pokret ili jako povlačenje prilikom promjene smjera ili brzine. Standardni canicross povodnici u trenutku rastezanja dugi su približno dva metra no ovisno o stilu trčanja i kako pas vuče trkači izabiru kraće ili duže povodnike. Treba promisliti koju dužinu povodnika izabrati jer ako je povodnik predugačak možemo se spotaknuti preko njega pa čak i izletiti sa staze. S druge strane ako je povodnik prekratak postoji mogućnost da trkač naleti na svog psa.

Neki bungee povodnici imaju ručke na početku i/ili na kraju. One omogućuju trkaču da lakše kontrolira psa kod promjene smjera, pogotovo na nizbrdicama. Bungee povodnik je vrlo bitan dio canicross opreme i zato dobro promislite kakav vam odgovara, za vašu sigurnost i sigurnost vašeg psa.

 

 

POJAS

Čvrst i udoban pojas omogućuje da trčimo slobodno, lakše održavamo ravnotežu i da nam bude ugodnije dok pas vuče. Dvije su vrste pojasa za canicross. Pojas koji se postavlja više oko struka i pojas koji se postavlja niže na kukove.

Ako vaš pas jako vuče svaki pojas će se pomicati gore na struk dok trčite. Zbog toga za brže trkače sa psima koji jače vuku preporučuje se pojas koji stoji niže na kukovima i učvršćen je remenjem za noge da se ne pomiče. Takav pojas omogućuje uspravno držanje i slobodno disanje dok trčimo.

Ukoliko vaš pas ne vuče jako, odgovarat će vam oba modela pojasa no najbolje je uzeti pojas koji ima mogućnost micanja remenja za noge i ponovnog vraćanja ovisno o individualnoj situaciji.

Još jedna stvar o kojoj treba razmišljati kod nabave canicross pojasa je želimo li pojas koji je deblje podstavljen. Iako je takav pojas mekši i udobniji, također je teži i jače grije što nije praktično kad je toplo vrijeme.

Ovisno o tome koliko stvari  nosite sa sobom dok trčite možete izabrati pojas koji otraga ili sa strane ima džepove za pohranu stvari.

tekst: https://k9trailtime.wordpress.com/2013/05/21/belt-braces-how-to-choose-a-canicross-belt/

slike: Canifit i Canicross Croatia facebook