Predavanja

Deana Basar, dr.vet.med. završila je Veterinarski fakultet u Zagrebu. Prva znanja o fizioterapiji i medicinskom radu stekla je u Amanda Sutton Animal Psysiotherapy Clinic, u Velikoj Britaniji, 2007. godine, a od tada se kontinuirano usavršava u tom području.
Centar za rehabilitaciju konja i kućnih ljubimaca EQUUS VITALIS osnovan je 2008. godine, s ciljem rehabilitacijskog rada sa životinjama koje pate od poteškoća u kretanju. Kod konja do problema u kretanju dolazi kao posljedica ozljeda prilikom treninga ili slobodnog kretanja na pašnjacima, neadekvatnog treninga i upotrebe neodgovarajuće opreme. Kod pasa problemi u kretanju mogu nastati već u ranoj, štenećoj dobi kao posljedica nasljednih bolesti lokomotornog sustava a najčešća su displazija kukova i laktova. U odrasloj dobi česte su ozljede ili problemi sa kralježnicom, dok starija dob nosi i učestalu pojavnost artritisa i artroza raznih zglobova, te degenerativne promjene kralježnice. Rehabilitacijski rad može prevenirati ili prolongirati pojavu nekih problema, posebice ozljede kod sportskih konja i radnih pasa te npr. artrozu kukova i laktova kod mladih pasa kojima je dijagnosticirana dispazija.
Ovaj posao, osim sticanja stručnih znanja, zbog cjelovitog , holističkog pristupa, zahtjeva i znatan rad na sebi. U ovom poslu za dijagnozu nisu potrebni samo laboratorijski nalazi i snimke , već unutarnji mir i sklad kako bi vidjeli i „čuli“ što nam životinja „govori“, da bi osjetili njenu energiju i prepoznali neravnotežu.

Deana će na predavanju u sklopu Outdoor Dogs Weekenda pričati o prevenciji ozljeda kroz pravilnu pripremu pasa na različite aktivnosti, poput trčanja i planinarenja.

Više o Deani i njezinom centru možete pročitati OVDJE