ODW Bjelolasica 2020.

Prvi Outdoor Dogs Weekend (pseći vikend), održan je na Bjelolasici 30.-31.5.2020.

Bili smo smješteni u Hotel Integral Bjelolasica, a sudjelovalo je 44 osobe, s 46 pasa, a u nedjelju, na planinarenju na Klek 52, s 50 pasa!!! Bjelolasica je najviša planina Gorskog kotara,  obiluje prostranim i gustim šumama prošaranim vapnenačkim stijenama i prostranim livadama, a šumski putovi i ceste povezuju ih u jedinstveni kaleidoskop šuma i proplanaka pružajući nezaboravan doživljaj ljubiteljima prirode, pješačenja, biciklizma i drugih aktivnosti.

Svi sudionici dobili su Zoo City poklon pakete i The Garden Brewery pivo, a najsretniji je osvojio sistematski pregled u Veterinarskoj ambulanti Ljubimac.

Prvo predavanje o psećim sportovima u Hrvatskoj održala je predsjednica Kluba za trčanje i planinarenje sa psima – Canicross Croatia, Mateja Tuščić.

Drugo predavanje “Prevencija ozljeda kroz pravilnu pripremu pasa na različite aktivnosti” održala je Deana Basar, dr.vet.med.

Deana je završila Veterinarski fakultet u Zagrebu. Prva znanja o fizioterapiji i medicinskom radu stekla je u Amanda Sutton Animal Psysiotherapy Clinic, u Velikoj Britaniji, 2007. godine, a od tada se kontinuirano usavršava u tom području.
Centar za rehabilitaciju konja i kućnih ljubimaca EQUUS VITALIS osnovan je 2008. godine, s ciljem rehabilitacijskog rada sa životinjama koje pate od poteškoća u kretanju. Kod konja do problema u kretanju dolazi kao posljedica ozljeda prilikom treninga ili slobodnog kretanja na pašnjacima, neadekvatnog treninga i upotrebe neodgovarajuće opreme. Kod pasa problemi u kretanju mogu nastati već u ranoj, štenećoj dobi kao posljedica nasljednih bolesti lokomotornog sustava a najčešća su displazija kukova i laktova. U odrasloj dobi česte su ozljede ili problemi sa kralježnicom, dok starija dob nosi i učestalu pojavnost artritisa i artroza raznih zglobova, te degenerativne promjene kralježnice. Rehabilitacijski rad može prevenirati ili prolongirati pojavu nekih problema, posebice ozljede kod sportskih konja i radnih pasa te npr. artrozu kukova i laktova kod mladih pasa kojima je dijagnosticirana dispazija.
Ovaj posao, osim sticanja stručnih znanja, zbog cjelovitog , holističkog pristupa, zahtjeva i znatan rad na sebi. U ovom poslu za dijagnozu nisu potrebni samo laboratorijski nalazi i snimke , već unutarnji mir i sklad kako bi vidjeli i „čuli“ što nam životinja „govori“, da bi osjetili njenu energiju i prepoznali neravnotežu.

Više o Deani i njezinom centru možete pročitati OVDJE

U subotu popodne podijelili smo se u dvije grupe – šetačku i trkačku. A u nedjelju smo podijeljeni u grupe išli na 3 različite staze – kratku iz Bjelskog, srednju iz Kneje i dugu iz Ogulina. Svi smo išli do planinarskog doma Klek, a najodvažniji su se popeli na vrh.

Više fotografija pogledajte ovdje: FB

Zahvaljujemo našim partnerima, koji su pomogli u ostvarenju PRVOG PSEĆEG VIKENDA U HRVATSKOJ!